Köpmannen i Venedig (renässansen)
Köpmannen i Venedig är en av Shakespeares många pjäser som utspelar sig i den tidiga renässansens Italien.
Pjäsen handlar om köpmannen Antonio och den judiske ockraren Shylock.
För att kunna ge sin mycket gode vän Bassanio ett lån så att denne ska kunna resa och fria till den sköna Portia tvingas Antonio, som har sina pengar uppbundna i fartyg och deras last, ta ett lån av Shylock. Det är något som ansågs mycket fult, ocker det vill säga; att låna ut pengar mot (en ofta ganska hög) ränta.
Shylock som på grund av detta många gånger har blivit bespottad av Antonio bestämmer sig för att ge ett villkor för detta lån, nämligen att han skulle få skära ut ett skålpund kött ur Antonios kropp om denne inte kunde betala i tid.
Antonio går med på Shylocks förslag och skickar iväg Bassanio till Portia.
Inte heller det frieriet är dock alltför enkelt då Portias far på sin dödsbädd bestämde att alla män som önskade fria till Portia skulle vara tvungna att klara av ett problem, de skulle välja rätt kista av tre möjliga och för att få Portias hand skulle de hitta den som innehöll en bild på henne.
På samma gång utspelas det en kärleksaffär mellan en av Bassanios vänner och Shylocks dotter, Jessica. Det slutar med att hon rymmer samtidigt som hon för med sig sin fars rikedomar. När han upptäcker det blir han rasande och förtvivlad vilket gör att han blir som galen när han hör att Antonio, som är skyldig honom så mycket pengar, har råkat i olycka då alla hans skepp har förlist och lasten gått förlorad.
Shylock försöker tvinga Antonio att betala med skålpundet kött och går till domstolen för att få sitt kött. När allt verkar som mest hopplöst för Antonio dyker dock en mycket skicklig försvarare upp som med list lyckas se till att Antonio slipper betala medan Shylock straffas för sitt försök att döda honom. Pjäsen kan beroende på hur den sätts upp vara mycket antisemitistisk eller tvärtom, mycket judevänlig. Den har varit mycket omstridd på senare år och är ett starkt bevis på att de pjäser som Shakespeare skrev under 1500-talet är aktuella än idag.
No comments:
Post a Comment